2007'den bu yana

Ekol İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi; 2007 yılından bu yana işitme problemi ile ilgili çalışmalar yapıyor, hızlı, kaliteli, güvenilir ve memnuniyet öncelikli çözümler üretiyor

Çocuklarda İşitme Kaybı Tanısı

İşitme duyumuzun gelişimi, doğum öncesi anne karnında tamamlandığından, doğuştan bir kayıp varsa yeni doğan bebeklerde işitme taraması ile tanı konulabilmektedir. Bu tarama testleri çok önemlidir çünkü araştırmalar, işitme kaybı olan çocuklarda 6 aylıktan önce işitme cihazı kullanılmaya başlanırsa işitmesi normal olan çocuklarla aynı oranda dil gelişimi görüldüğünü ortaya koymuştur. İşitme kaybında erken teşhis çok önemlidir. Bir çocuğun işitmemesi onun karakterini dahi değiştirecektir. Özellikle okul çağına gelmeden tedaviye başlanması oldukça önemlidir.

Çocuklarda işitme kaybının tespit edilmesinde; bebeğin öyküsü, odyolojik testler ve davranışsal testler kullanılır;

Yeni Doğan İşitme Testleri

Yeni doğanlarda işitmenin değerlendirilmesi için yeni doğan işitme taraması kapsamında, OAE (Otoakustik Emisyon) ve ABR/BERA kullanılır.

Otoakustik Emisyon

Otoakustik emisyon (OAE), koklea tarafından kendiliğinden veya işitsel bir uyaran tarafından yayılan düşük seviyeli bir sestir. Spesifik olarak, OAE’ler dış tüylü hücrelerin fonksiyonuna ilişkin bilgi sağlar. OAE tarama testi yaklaşık olarak 4-8 dakika gerektirir. OAE’yi esas alan yeni doğan işitme taramasının uygulanması, gürültülü çevrede ve ilk 24 saatte kulak yolunu tıkayan bir etmen varlığında zorlaşır. İşitmesi normal olan bebekler, bu etmenlerden dolayı işitme kaybı varmış gibi testten kalabilirler.

İşitsel Beyin Sapı Cevabı (ABR-BERA): BERA, işitme eşiğinin değerlendirilmesi ve retrokoklear lezyonların teşhisi için uygulanan bir testtir. Çalışmanın amacı, işitme kaybı veya patolojik konuşma gelişimi şüphesi olan çocuklarda işitme düzeyini araştırmaktır.

Davranış Gözlem Odyometrisi (DGO)

DGO, 3 yaşın altında ve/veya test yapılırken işbirliği yapmayan, engelli, otizm veya SP tanısı bulunan çocuklara yapılan bir testtir. Bu test, çocuğunun işitme cihazına yanıtını veya işitme cihazının veya koklear implantın faydalarını değerlendirmek için yapılır. Adından da anlaşılacağı gibi DGO, çocuğun davranışsal ve istemsiz reflekslerinin çalışılmasına dayanmaktadır.

 

Görsel Pekiştireç Odyometrisi (GPO)

Görsel güçlendirme odyometrisi (VRA), bebekler ve normal testler için küçük olan çocuklarda işitmenin değerlendirmesini sağlayan bir testtir. VRA, küçük çocukları seslere cevap vermek üzere eğitmeyi amaçlayan davranışsal koşullara dayanır. Test, 6 ay – 2/3 yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır.

Oyun Odyometrisi

Standart saf tonlu odyometreler, kulaklık (headphone) ve geri bildirim düğmesi kullanır. Bu nedenle küçük çocuklar için pratik değildir. Oyun odyometrisi, yumuşak uçlu kulak içi kulaklık veya ses alanı hoparlörü kullanır. Video animasyonları veya ışıklı oyuncaklar gibi görsel güçlendiriciler, çocuğu, sesin yönüne doğru bakması konusunda “eğitmek” için hastanın her bir tarafına 90 dereceyle yerleştirilir.

Testler sonucunda işitme kaybı saptanırsa bu kayba yönelik medikal veya cerrahi tedaviler düzenlenir. Ancak işitme kaybı kalıcı (sensörinöral) tipte bir kayıp ise çocuğunuza işitme kaybına uygun özellikte işitme cihazı önerilir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Yazılarımız

Çocuklarda İşitme Kaybı Yazılarımız

×

Merhaba!

Canlı desteğe hoş geldiniz!
Aşağıdaki bölümden canlı yardıma ulaşabilir ya da mail üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

× Bize Danışın